Reklama
 
Blog | Zuzana Hrašová

Okruh česko-holandského přátelství

Říká se, že přátelství potřebuje čas. Každé přátelství nĕco stojí. A námaha, kterou na upevnĕní vztahů vynaložíme, se jednoho dne vyplatí. Tĕmito moudrostmi se pravdĕpodobnĕ řídily i diplomatické služby Holandska a Česka, když na důkaz dobrých mezistátních vztahů formulovaly podmínky k uzavření manželství mezi státními příslušníky Nizozemského království a České republiky.

Situace je úplnĕ jednoduchá. Já, Češka Zuzana, jsem se zamilovala do Holanďana. A protože naší babičce je skoro sto let, chceme se brát v Praze. Na první pohled žádný problém. Oba státy patří do Evropské unie, tak co? Potřebujeme: 1) Já: občanku a rodný list. 2) Můj nastávající: Pas, rodný list, potvrzení o trvalém pobytu a osvĕdčení o způsobilosti k manželství, které říká, že není bigamista a v Holandsku nežije v platném manželství. Docela rozumné, nemyslíte?

 

Vytrvalost musíme dokázat až v dalším kole. Osvĕdčení o způsobilosti k manželství vydávají holandské úřady. Ale ty se rozhodly, že není důvod, proč by papírovou válku (promiňte, procedere k upevnĕní vzájemných vztahů) mĕla podstoupit jenom jedna strana. Koneckonců musí taky vĕdĕt, koho si jejich královský poddaný bere. A tak vystaví ono osvĕdčení pouze poté, co uvidí můj pas, občanku, rodný list a osvĕdčení o způsobilosti k manželství vydané příslušným českým úřadem. No prosím.

 

Zamotané to začne být teprve po osobním přeptání na příslušných úřadech. Heslem veškeré politiky je pravdepodobnĕ „Důvĕřuj, ale provĕřuj!“ A jak by se od dob Marie Terezie dalo provĕřovat lépe než pomocí razítek? Všechny výše uvedené dokumenty jsou samozřejmĕ ozdobeny různými kulatými razítky (můj rodný list dokonce ještĕ razítkem socialistickým). Takové hezké kulaté razítko ale nestačí. Platné ovĕření získají pouze razítkem velkým hranatým. Toto razítko je vĕtší a hranatĕjší než razítko malé kulaté a osvĕdčuje, že úřad s malým kulatým razítkem opravdu existuje.

Reklama

 

Já jsem se naštĕstí narodila a mám trvalé bydlištĕ v Praze. Cesta od úřadu k úřadu tak trvá pouze nĕkolik hodin. Můj nastávající to má horší. Narodil se (a získá kopii rodného listu) v jednom hezkém mĕstečku na východĕ Holandska. V průbĕhu života se postupnĕ stĕhoval smĕrem na západ a jeho poslední bydlištĕ v Holandsku (kde dostane osvĕdčení o způsobilosti k manželství) je o sto kilometrů dál. V současné dobĕ bydlí ve Frankfurtu nad Mohanem a jenom zde získá potvrzení o trvalém pobytu. Bohužel mají všechna malá malebná mĕstečka jenom malé úřady s malými kulatými razítky. Velká hranatá razítka jsou stavovským znamením vĕtších a hranatĕjších mĕst.

 

Tak jsme se rozhodli, že svatební cestu podnikneme před svatbou. Povede Holandskem, Nĕmeckem a Prahou, od razítka k razítku. V cestovní kanceláři tyto okruhy česko-holanského přátelství znají. Objednávají se jako individuální dovolená. V cenĕ je vlak, hotel s polopenzí a předplatné ve výši 17 EUR za razítko. Bude-li naše cesta úspĕšná, budeme na ní vzpomínat do konce života. Místo fotografií si v ložnici zarámujeme pracnĕ získané dokumenty česko-holandského přátelství. V českém a holanském překladu, se soudnĕ ovĕřenými českými a holandskými razítky.  

 

A svatba? Bude jednoduchá, bez pozvánek. Chcete-li přijít, obstarejte si pár razítek. Nalepíme je do svatebního alba.